Οι νέοι καλύτεροι φίλοι της γυναίκας!

Περισσότερο από τα διαμάντια, οι «big three» (ελλ. οι μεγάλοι τρεις), τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια και τα σμαράγδια ξεπερνούν την αύξηση της τιμής των διαμαντιών ανά καράτι και μπορεί απλά να σας κάνουν πλούσιους. Μεταξύ των «μεγάλων τριών», τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια ξεπερνούν τα άχρωμα διαμάντια σε τιμή – ρεκόρ ανά καράτι και επιτυγχάνουν εντυπωσιακές τιμές σε δημοπρασίες, σύμφωνα με νέα έκθεση της Knight Frank. Ακόμη, γίνεται λόγος στον κλάδο των πολύτιμων λίθων ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν τα ζαφείρια προσπεράσουν την τιμή των διαμαντιών, επίσης.

Ο Δείκτης Πολυτελών Επενδύσεων της Knight Frank καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, στο τέλος Ιανουαρίου 2020, ο κλάδος των κοσμημάτων στο σύνολό του παρουσίασε πτώση της αξίας κατά 5%, ωστόσο οι «έγχρωμοι» πολύτιμοι λίθοι συνεχίζουν να φιλοξενούν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Ο Andrew Shirley, επικεφαλής της έρευνας πολυτελών αντικειμένων στην Knight Frank, παρατηρεί αυτήν την τάση και δηλώνει: «Η ενδιαφέρουσα ιστορία είναι ότι οι έγχρωμοι πολύτιμοι λίθοι ξεπερνούν την ευρύτερη αγορά κοσμημάτων με κάποιες σημαντικές πωλήσεις να πραγματοποιούνται ήδη από το 2019».

Ο τομέας των πολύτιμων λίθων συνεχώς επεκτείνεται. Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, διαθέτουμε αυθεντία στους πολύτιμους λίθους. Οι έμπειροι γεμολόγοι της ομάδας μας έχουν την εμπειρία και τη γνώση να εκτιμήσουν μία πολύτιμη πέτρα, με υπευθυνότητα, σεβασμό και εχεμύθεια. Τα διαμάντια και οι πολύτιμοι λίθοι γίνονται δεκτοί είτε είναι σε άδετη μορφή είτε δεμένα σε κάποιο κόσμημα.

Στην παραπάνω φωτογραφία, μπορούμε να δούμε τις τιμές πώλησης πολύτιμων λίθων ανά καράτι σε δημοπρασίες από τους οίκους Christie’s και Sotheby’s. Στην πρώτη θέση, το ρουμπίνι CRIMSON FLAME, 15.04 καρατίων πωλήθηκε έναντι 18 εκ. δολαρίων ΗΠΑ το 2015, στην δεύτερη θέση το σμαράγδι ROCKEFELLER EMERALD, 18.04 καρατίων στα 5,5 εκ. δολάρια ΗΠΑ το 2017, στην τρίτη θέση το άχρωμο διαμάντι ARCHDUKE JOSEPH, 76.02 καρατίων στα 21,5 εκ. δολάρια ΗΠΑ το 1993 και, στην τέταρτη θέση, το ζαφείρι JEWEL OF KASHMIR, 27.68 καρατίων στα 6,7 δολάρια ΗΠΑ το 2015. Όπως φαίνεται, οι τιμές για το σμαράγδι έχουν καλή απόδοση που ξεπερνούν άνετα τα διαμάντια. Το Rockefeller Emerald πέτυχε τιμή – ρεκόρ ανά καράτι, στα 305.516 δολάρια ΗΠΑ το 2017.

Εν τω μεταξύ, ο κάτοχος του ρεκόρ για το πιο ακριβό άχρωμο διαμάντι του κόσμου είναι το ARCHDUKE JOSEPH, 76.02 καρατίων. Η τιμή ανά καράτι του διαμαντιού 21,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ είναι 282,485 δολάρια ΗΠΑ. Η τιμή – ρεκόρ δημιουργήθηκε το 1993, υποδηλώνοντας ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις τιμές των λευκών διαμαντιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Εν αντιθέσει, τα ρουμπίνια συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική αύξηση της τιμής ανά καράτι, όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, από το 1988 στα 200.000 δολάρια ΗΠΑ έως το 2016 στα 1,2 εκ. δολάρια ΗΠΑ.

Το ζαφείρι είναι ο μόνος πολύτιμος λίθος μεταξύ των «μεγάλων τριών» που δεν έχει ξεπεράσει το άχρωμο διαμάντι στην τιμή ανά καράτι, το οποίο, με βάση τις πρόσφατες δημοπρασίες του οίκου Bonham στο Λονδίνο, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ σύντομα. Ειδικότερα, σε δημοπρασία του οίκου Bonham, ένα δαχτυλίδι από ζαφείρι 17.43 καρατίων πουλήθηκε για 723.063 λίρες Αγγλίας (916.600 δολάρια ΗΠΑ), υπερβαίνοντας σημαντικά την υψηλή εκτίμηση των 400.000 λιρών Αγγλίας.

Η τιμή των ακατέργαστων σμαραγδιών αυξάνεται, επίσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Gemfields, Sean Gilbertson, δηλώνει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου προτού το ζαφείρι χτυπήσει τιμή – ρεκόρ. «Η τάση της αγοράς προς τους έγχρωμους πολύτιμους λίθους είναι τεράστια. Την τελευταία δεκαετία, οι παγκόσμιες τιμές –  ρεκόρ για ένα σμαράγδι και ρουμπίνι ξεπέρασαν τις τιμές ενός άχρωμου διαμαντιού ανά καράτι. Σίγουρα, δεν θα περάσει πολύς καιρός προτού ξεπεράσουν και τα ζαφείρια την τιμή των διαμαντιών».

Όπως με οποιοδήποτε προϊόν, οι τιμές καθοδηγούνται από το ενδιαφέρον και τη ζήτηση και δεν υπάρχει έλλειψη αυτών μεταξύ των λάτρεις των πολύτιμων λίθων. «Αναμένουμε να συνεχιστεί το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών και η ανάπτυξη του τομέα», δηλώνει ξανά ο Gilbertson.

Συλλήβδην, η πιο σταθερή, διαχρονική και αδιαμφισβήτητη αξία στο κόσμημα είναι αυτή των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων, οι οποίοι προσφέρονται, συνήθως, ως ένδειξη αγάπης και αποτελούν σύμβολο δέσμευσης.