Το μονόπετρο είναι το πιο συμβολικό κόσμημα που υπάρχει μαζί με τη βέρα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η επιλογή του είναι κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στον άντρα που σκέφτεται να κάνει πρόταση γάμου στη γυναίκα της ζωής του. Τα δύο πράγματα που τον απασχολούν περισσότερο είναι να διαλέξει ένα δαχτυλίδι που θα αρέσει σε αυτήν, αλλά και θα είναι κάτι που θα μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά. Διότι, κακά τα ψέματα, τα μονόπετρα είναι από τα πιο ακριβά κοσμήματα. Όχι, βέβαια, πως δεν το αξίζουν. Όμως, όταν πρόκειται για μία τόσο σημαντική επιλογή, πρέπει κανείς να γνωρίζει επακριβώς τι αγοράζει και γιατί πληρώνει την εκάστοτε τιμή. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος αυτού του δαχτυλιδιού;

Πολύτιμος λίθος

Τα περισσότερα μονόπετρα έχουν διαμάντι, το οποίο από μόνο του είναι δαπανηρό. Βέβαια, υπάρχουν και πιο οικονομικά μονόπετρα δαχτυλίδια, τα οποία έχουν κάποιον άλλο πολύτιμο λίθο, όπως σμαράγδι ή ρουμπίνι. Ακόμα πιο οικονομικές επιλογές είναι αυτές με κάποιον ημιπολύτιμο λίθο, όπως αμέθυστο ή ζιργκόν.

Καράτια

Αυτό που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του διαμαντιού είναι τα καράτια του, ακριβώς όπως και στο χρυσό. Τα καράτια δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την ποιότητα του διαμαντιού αλλά και το μέγεθός του. Το πιο συνηθισμένο είναι το μισό καράτι, το οποίο κινείται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το ένα καράτι, ενώ για μεγαλύτερα μεγέθη οι τιμές ξεφεύγουν.

Καθαρότητα

Ένας άλλος παράγοντας είναι η καθαρότητα του διαμαντιού. Αυτό αφορά κυρίως τους γνώστες, οπότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον κοσμηματοπώλη που εμπιστεύεστε και μπορεί να σας δώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό γνησιότητας. Η καθαρότητα έχει να κάνει με τη λάμψη, την απουσία θαμπάδας και στιγμάτων και το χρώμα του διαμαντιού, κατά πόσο δηλαδή είναι διαφανές ή όχι.

Χρώμα

Συναφές με την καθαρότητα είναι και το χρώμα του διαμαντιού. Τα διαμάντια κατηγοριοποιούνται σε μια κλίμακα από το D έως το Z. Όσο πιο κοντά στο γράμμα D, τόσο πιο άχρωμο, ποιοτικότερο και άρα ακριβότερο είναι το διαμάντι.

Κοπή

Υπάρχουν διάφορες κοπές για το διαμάντι στα μονόπετρα. Το στρογγυλό, το στρογγυλό μπριγιάν, το τετράγωνο με κώνο, η καρδιά και η μαρκησία είναι μερικές μόνο από αυτές. Ανάλογα με το μέγεθος του διαμαντιού, υπάρχουν και διαφορετικές απαιτήσεις και αντίστοιχα ανεβαίνει και η τιμή. Πιο ακριβή θεωρείται η κοπή στρογγυλό μπριγιάν.

Μέταλλο

Αν και η τιμή στα μονόπετρα καθορίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το διαμάντι, σίγουρα παίζει ρόλο και το μέταλλο που θα επιλεγεί για το δαχτυλίδι. Συνηθέστερα επιλέγονται πλατίνα και λευκόχρυσος, τα οποία είναι και τα ακριβότερα, αλλά και ο χρυσός ανάλογα με τα καράτια του μπορεί να ανεβάσει κατά πολύ την τιμή. Το ασήμι δεν προτείνεται, διότι δεν μένει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου, ούτε είναι αισθητικά αντίστοιχο με το διαμάντι και το συμβολισμό αυτού του δαχτυλιδιού.

Brand

Αν και στα μονόπετρα η πρώτη ύλη είναι αυτή που διαδραματίζει τον κομβικότερο ρόλο, αν το δαχτυλίδι προέρχεται από κάποιο γνωστό brand, καθαρά και μόνο λόγω του ονόματος αλλά πολλές φορές λόγω και κάποιας σχεδιαστικής καινοτομίας, η τιμή μπορεί να ανέβει αρκετά.